Terug naar Nieuws.

Aow-leeftijd verhoogd naar 65 jaar en 6 maanden

Per 1 januari 2016 bedraagt de AOW-gerechtigde leeftijd 65 jaar plus 6 maanden. Hierdoor duren de verzekerings- en premieplicht voor de werknemersverzekeringen drie maanden langer dan in 2015.

Per 1 januari 2016 bedraagt de AOW-gerechtigde leeftijd 65 jaar plus 6 maanden. Hierdoor duren de verzekerings- en premieplicht voor de werknemersverzekeringen drie maanden langer dan in 2015 toen de AOW-gerechtigde leeftijd steeg naar 65 jaar en 3 maanden. Hetzelfde geldt voor de werkgeversheffing Zorgverzekeringswet (ZVW) die sinds 1 januari 2013 de ZVW-bijdrage in de meeste gevallen vervangt. Blijft de werknemer werken nadat de AOW-uitkering is ingegaan, dan is de werkgeversheffing ZVW verschuldigd tot het einde van de dienstbetrekking.

Vanaf 2016 wordt het aantrekkelijker om AOW-gerechtigden in dienst te nemen of te houden. Bij ziekte hoeft een werkgever het loon namelijk niet maximaal 104 weken maar maximaal 13 weken door te betalen. Deze (kortere) termijn geldt ook voor het verbod om een dienstverband bij ziekte op te zeggen. Ook mogen meer tijdelijke contracten worden aangeboden aan AOW-gerechtigde werknemers en bedraagt de opzegtermijn van een arbeidscontract voor hen straks standaard 1 maand.