Terug naar Nieuws.

Veranderingen Afdrachtvermindering S&O en Research & Development Aftrek

De afdrachtvermindering voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O) en de Research & Development Aftrek (RDA) worden vanaf 2016 geïntegreerd.

De afdrachtvermindering voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O) en de Research & Development Aftrek (RDA) worden vanaf 2016 geïntegreerd. De RDA wordt afgeschaft en de S&O-afdrachtkorting bestaat voortaan uit een grondslag voor alle S&O-kosten (loonkosten en overige kosten en uitgaven). Verder blijft de opzet van de regeling in grote lijnen gelijk, met twee schijven van 32% korting (2015: 35%) voor de eerste € 350.000 (2015: € 250.000) aan S&O-kosten en 16% korting (2015: 14%) voor het meerdere, en een verhoogd starterspercentage van 40 (2015: 50) in de eerste schijf.

Vanaf 2016 vervalt het huidige plafond in de S&O-afdrachtvermindering. Ondernemers met hoge S&O-kosten kunnen daarom beter wachten tot het nieuwe jaar, waardoor een groter deel in aftrek komt. Houd er wel rekening mee dat het beschikbare budget kan opraken (voor 2016 bedraagt dit € 1.143 mln).

Het uitvoeren van een systematisch opgezette analyse van de technische haalbaarheid voor het zelf verrichten van het S&O valt vanaf 2016 niet meer onder de S&O-afdrachtkorting. Dit geldt ook voor het uitvoeren van een technisch onderzoek naar een substantiële wijziging van een productiemethode (bij productieprocessen) of een modellering van processen (bij programmatuur).

Publieke kennisinstellingen zijn uitgesloten van de regeling, dus alleen private ondernemingen kunnen hiervoor in aanmerking komen.